Efter sitt besök på nöjesparken lade Max Entin ut en bild på skylten med texten om Norrland och samer på sociala medier. Foto: TT/Privat: Max Entin Visa alla (4)
Visa alla (4)

Nöjespark kritiseras för rasism

Halmstads Äventyrsland kritiserades för en av sina informationsskyltar om samer. På skylten stod bland annat: ”Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras”. Nu har parken valt att ta bort skylten.
– Det är bra att svenskar reagerar, som same är det inte så att man alltid orkar, säger Marie Enoksson, kommunikatör på Sametinget.

På skylten kunde man läsa att ”Lapparna eller samerna är till sitt ursprung ett gåtfullt folk. Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras”.

Beskrivningen har skapat debatt på sociala medier med kommentarer som ”kriminellt”, ”förnedrande” och ”unket”, skriver Hallandsposten.

Förvånades av ordvalet

När parkbesökaren Max Entin läste skylten förvånades han av ordvalet. Han tog en bild på skylten och la ut den på twitter för att höra om någon annan hade sett den.

– Det andandes 30-tal tycker jag. Det förvånade mig med tanke på att skylten är så färgglad, säger han.

Efter att skyltens innehåll uppmärksammats på sociala medier, och därefter plockats upp av media, har parken plockat ner beskrivningen av samerna. Foto: Max Entin

”Gnälligt”

På nöjesparken försvarade man sig med att man bara kopierat 50 år gamla skyltar och satt dit en ny logotyp.

– Hur ska jag kunna veta vad som är fel, jag är inte så utbildad men om det ska vara så jävla gnälligt får vi väl ta bort skylten, sa marknadsansvarig Mats Persson tidigare till Hallandsposten.

När SVT Nyheter Halland söker äventyrslandet svarar marknadsförare Stefan Mjellander att det hela är en miss som man beklagar.

– När det beställdes nya skyltar med ny grafisk profil kopierades texten från ett worddokument som de tidigare ägarna haft. Skylten har suttit uppe i två år och det är ingen som reagerat förrän nu. När Aftonbladet kontaktade mig i lördags förstod jag först inte vad det var för skylt de menade, men när jag gick ut och kollade såg jag den och konstaterade att ”oj, det här var inte så bra”, säger Stefan Mjellander.

Den kritiserade skylten togs då också direkt bort, uppger han.

Var det ingen som läste igenom texterna när ni beställde nya skyltar?

– Nej, det är förstås ett misstag.

Under lördagen skrev nöjesparken ett inlägg på Facebook där de meddelade att de tagit bort bilden och att anledningen till att skylten var formulerad på det sättet var att materialet var gammalt. ”Självklart är det olyckligt och vi delar inte den syn om samer som skylten förmedlar”. Foto: Skärmdump/Facebook

”Skrämmande”

Att skylten ens varit uppe i parken är skrämmande, tycker Marie Enoksson, kommunikatör på Sametinget.

– Det visar ju på den okunnighet som finns både om Norrland och särskilt om samer. Det är väldigt konstigt att ingen har reagerat på skylten tidigare, säger hon.

Marie Enoksson tycker ändå att händelsen lett till något positivt.

– Jag tycker att det är bra att det blir en diskussion och att folk reagerar, annars får det ju stå oemotsagt. Det är bra att svenskar reagerar, som same är det inte så att man alltid orkar, säger hon.

Marie Enoksson, kommunikatör på Sametinget.

Parkbesökaren Max Entin som först la ut bilden på skylten är glad att skylten nu är borta.

– Det gläder mig, det var väl på tiden. Jag är glad att kunna bidra om det är så, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer