Per Eriksson från Laholm ska sjunga opera för sin hemstad. Foto: SVT

Nu drar den halländska operafestivalen igång

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds Hallands opera- och vokalfestival på Skottorps slott utanför Laholm. Och förste sångare ut är Per Eriksson, en ur den nya generationen operasångare och en bygdens son som återvänt hem för ett framträdande.

Halland Opera & Vocal Festival pågår i fyra dagar, från torsdag till söndag. Redan för två år sedan hölls en första mindre upplaga av detta Region Halland-arrangemang, då på Halmstad teater.

I år öppnar alltså festivalen med Laholmssonen Per Eriksson som ser mycket fram emot att bjuda uppväxtstaden på opera.

– Många tror ju att det är svårlyssnat och att det är melodier som man inte förstår sig på, men så är det inte. Melodierna är ofta melodier som många känner igen, säger Per Eriksson till SVT Nyheter Halland under förberedelserna på Skottorps slott.

Legendarisk scen

Intill slottet kommer publiken bjudas in i samma tält som mot slutet av 1970-talet användes i det legendariska Tältprojektet. Förutom i tältet kommer det även att spelas och sjungas på Vallåsens värdshus, omkring en mil därifrån.

– Naturligtvis tror och hoppas jag att en del lokal publik kommer hit från Halland men vi vet att operapubliken ofta reser, säger Hedvig Jalhed som är konstnärlig ledare för festivalen.

De som säger att opera är en föråldrad och förlegad konstform, vad säger du till dem?

– Opera är en föråldrad och förlegad konstform till en viss del, men det är också så mycket mer. Det är inte bara opera på den här festivalen. Klassisk sång får naturligtvis ganska stort utrymme men vi har också folkmusik och kör som till exempel den finska skrikkören, säger Hedvig Jalhed.

”Värld som är fantastisk”

Men första ut att inleda festivalen är alltså en bygdens son – Per Eriksson, född och uppvuxen i Laholm.

– Det blir alldeles speciellt eftersom det är familjer och nära och kära som kommer som aldrig har hört mig sjunga tidigare, säger Per Eriksson.

Varför ska hallänningarna komma och lyssna?

– För att upptäcka operan. För det är en värld som är fantastisk när man väl öppnat dörren. Då finns oändligt mycket musik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer