• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Många ville premiärgå över bron. Foto: Lars Ingemarson, Laholms kommun

Hängbron i Knäred invigd

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års kamp invigdes i helgen den nya hängbron i Knäred. Genom stöd från kommunen och mycket frivilligt arbete har ortsborna lyckats få bron på plats.

– Det är en sten som faller från mitt bröst, säger Roland Davidsson som varit med under hela resan.

Under lördagen var det dags för invigning av den nya hängbron i Prästaskogens naturområde i Knäred. Ortens samhällsförening har kämpat för att få en ny bro i tre års tid och nu är kampen alltså över.

– Genom mycket frivilligt arbete har vi lyckats med det här, säger Roland Davidsson som varit med under hela resan och som under många år suttit som vice ordförande i samhällsföreningens styrelse.

”Blev uppror”

Den bro som tidigare fanns över ån revs för drygt tre och ett halvt år sedan. Marken på den norra sidan av Krokån togs då över av Naturvårdsverket som valde att riva bron eftersom marken ska bli naturreservat.

– Då blev det ju uppror bland oss Knäredsbor och vi i samhällsföreningen har sedan dess känt att en ny bro ska upp till varje pris, säger Roland Davidsson.

Kostnaden för bron landade till sist på drygt 3,4 miljoner kronor. Knäredsborna har tillsammans samlat ihop runt 170.000 kronor och resten har finansierats av Laholms kommun och av statliga bidrag.

– Engagemanget har varit enormt från ortsborna. Den här bron hade aldrig kommit till om de inte legat på, säger Margareta Lindgren, miljöstrateg i Laholm.

”Nu är det bara jubel”

Och efter en lång resa är det alltså dags för formell invigning av bron. Under lördagen kommer bland andra landshövdingen som står för den formella invigningen och efter det blir det korvgrillning och kaffe.

– Nu är det bara jubel. Det är en sten som faller från mitt bröst, avslutar Roland Davidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.