Studentkåren arbetar med temafester och alkoholfria drycker i baren för att skapa en smart alkoholkultur på Högskolan. Foto: SVT

Nu ska Halmstads studenter bli alkoholsmarta

Uppdaterad
Publicerad

Det är i alla fall studentkårens mål som ständigt arbetar med att utveckla sina fester, både för de som dricker alkohol och för de som inte gör det. Nu senast i och med en utbildningsdag i hur man blir bäst på att anordna fest.

Studenter är en grupp som generellt sett dricker mycket alkohol, det säger Karin Wallby som är projektledare på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som verkar för en smartare alkoholkultur.

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om utbildningsdagen som anordnades av Länsstyrelsen i samarbete med Halmstad kommun och Högskolan i Halmstad.

LÄS MER: Han lever studentliv utan alkohol

Karin Wallby har tidigare besökt bland annat Stockholms universitet, Linköpings universitet och Göteborgs universitet. Där har hon informerat och diskuterat universitetens alkoholkultur med bland annat festansvariga och personal på studenthälsan.

Hon hoppas att föreläsningar och workshops ska kunna inspirera studenterna till att skapa en smartare alkoholkultur.

– Det finns ganska mycket normer och traditioner inom studentlivet som stärker alkoholens roll. Det vill vi förändra tillsammans med studenter för att skapa fester där alla har precis lika roligt, oavsett hur man förhåller sig till alkohol.

Alkohol inte i fokus

Hanne Göransson är ordförande för Halmstad studentkår och berättar att studentkåren ständigt arbetar med att utveckla en smart alkoholkultur, bland annat genom utbildningar för kåraktiva och satsningar med slogan ”varannan vatten”.

Den senaste utbildningsdagen tillsammans med Karin Wallby är en fortsatt satsning på att skapa en smart alkoholkultur.

– Det är inte alkoholen i sig som ska vara i fokus, utan det ska vara det roliga runt omkring. Kanske temat, själva utklädningen på maskeraden och så vidare. Det är gemenskapen som är det viktiga, inte att dricka alkohol, säger Hanne Göransson.

Trygghet viktigast

Den främsta anledningen till att studentkåren arbetar med högskolans alkoholkultur är för att alla studenter ska kunna känna sig trygga.

– Tryggheten är viktigast. Det är viktigt att man inte kommer till en högskola och får en bild av att det bara är fest, för det är det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer