Foto: Annika Örnborg

Nu ska Ringhals vaktas med vapen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 4 februari så kommer flera av skyddsvakterna vid Ringhals kärnkraftverk att beväpna sig. Detta på grund av de nya kraven från Strålsäkerhetsmyndigheten som presenterades i fjol.

– Som det är nu så ser vi att det behövs, säger Anna Collin, ställföreträdande presschef på Ringhals.

Under ett års tid har Ringhals fått förbereda sig inför de nya kraven på beväpning och bevakningshundar som börjar att gälla den 4 februari. Bland annat har flera av skyddsvakterna gått omfattande utbildningar.

– Omvärlden har ju förändrats men det är inte så att det finns några specifika hot. Det blir ett komplement till det skydd vi redan har, säger Anna Collin, ställföreträdande presschef på Ringhals till SVT Nyheter Halland.

Ringhals

”Världen har förändrats”

Hennes upplevelse är att personalen på Ringhals hunnit vänja sig vid tanken under det år som har gått.

– Man förstår nog att världen har förändrats helt enkelt och vi är ju ett skyddsobjekt med allt vad det innebär. Flygplatser och riksdag och regering har ju redan beväpnade vakter, säger Anna Collin.

Skyddsvakternas uppdrag är i första hand att förebygga, upptäcka och om det är nödvändigt fördröja ett angrepp. Tjänstevapnen som de ska bära blir pistoler av samma typ som polisen har.

– Vapnen ska enbart användas i nödvärn. De krav som ställs på vapenbärande skyddsvakter är samma som ställs på polisen, säger Anna Collin.

Hundpatruller i ytterområdena

Tidigare har Ringhals undvikit att ha vakter med vapen.

– Det stämmer att vi tidigare varit tveksamma men åter igen: vi ser en förändrad hotbild i omvärlden och vi delar myndighetens uppfattning att det fysiska skyddet därför bör stärkas. Helst vill man ju inte ha vapen men som det är nu så ser vi att det behövs.

De beväpnade vakterna kommer framför allt att arbeta i anslutning till inpassager och vid fordonskontroller.

– Dessutom kommer ytterområdena att patrulleras med hund och det är nog det som de boende i närheten kommer att lägga märke till. Annars kommer de inte märka av det, säger Anna Collin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet