Asylboendet Lia Hof går med miljonvinst för andra året i rad. Till höger syns Liagårdens och Ästad gårds styrelseordförande Daniel Carlsson. Foto: SVT

Ny miljonvinst för asylboendet Lia Hof

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet Lia Hof utanför Ullared gick under 2014 för andra året i rad med drygt tio miljoner kronor i vinst.

I september förra året avslöjade SVT att Liagården AB förde över drygt tio miljoner kronor, från vinsten av att driva asylboendet Lia Hof, till moderbolaget Ästad gård. Det sistnämnda driver en spa- och konferensanläggning i Hallands inland. Då sa Daniel Carlsson, styrelseordförande för både Liagården och Ästad gård, så här till SVT:

– Om året fortsätter så här hela vägen ut så blir det liknande vinster. Vi har kört verksamhet i två år här på Lia Hof så det är dags för stora renoveringar och sedan ska allt återställas och bli vandrarhem igen när det väl tar slut här. Så vi måste spara pengar för det.

”Återinvestering i landsbygden”

Men nu visar det sig att vinsten från 2014 i huvudsak inte används till renoveringar. Det rapporterar Hallands Nyheter på tisdagen. Även om 4,5 miljoner kronor ligger kvar i Lia Hofs moderbolag, bland annat i form av outtagen aktieutdelning till ägarna, så går fyra miljoner kronor rakt in i Ästad vingård, där man enligt tidningen planerar för 50 nya hotellrum. Resterande del av vinsten går till skatt och räntekostnader.

– Vi gör inga privata uttag av vinsten, utan vi återinvesterar i en landsbygdsutveckling, säger Daniel Carlsson till HN.

Välskött asylboende

Lia Hof får i dagsläget 329 kronor från Migrationsverket per person och dygn och det ska enligt Rädda Barnen i Halland vara ett förhållandevis välskött asylboende. Enligt Daniel Carlsson är asylboendeverksamhetens framtid fortfarande osäker.

– Man måste komma ihåg att detta är en verksamhet som kan ta slut med kort varsel, och då har vi ett ansvar mot personalen när vi måste förändra inriktning, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet