– Jag hoppas regeringen lär sig så inte fler enskilda drabbas vid reformer, säger Maria Gustavson, på Inspektionen för socialförsäkringen. Foto: Marco Nilsson/SVT och privat

Ny statlig rapport kritiserar reformen av omvårdnadsbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Såväl regeringen som Försäkringskassan har brustit när det gäller införandet av det nya omvårdnadsbidraget. Det skriver statliga Inspektionen för socialförsäkringen, som på tisdagen släppte en ny granskning av reformen.

– Det är mycket allvarligt att människor får vänta så här länge på de förmåner som de har rätt till, det handlar också om grupper som har en tuff situation från början, säger Maria Gustavson, en av rapportförfattarna vid Inspektionen för socialförsäkringen. 

Långa handläggningstider

Rapporten visar att reformen, där vårdbidrag blev omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, har skapat långa köer. Detta berättade SVT Nyheter om förra veckan. Handläggningen tar i genomsnitt åtta månader.

Ansvaret ligger på både regeringen som Försäkringskassan, enligt rapporten. Försäkringkassan fick bara sex månader på sig att förbereda förändringen och det har inte funnits tillräckligt med handläggare.

– Regeringen borde ha säkerställt att Försäkringskassan hade tillräckliga förutsättningar, men Försäkringskassan borde också ha förberett sin organisation bättre – man låg efter med handläggningen av de gamla förmånerna, och det gjorde att inte alla handläggare kunde gå in och arbeta med de nya, säger Maria Gustavsson.

Förlängt vårdbidrag

Vad behöver göras framåt? 

– Nu kommer regeringen med förslaget om förlängt vårdbidrag som vi ser positivt på, men det borde ha kommit tidigare. Redan i höstas såg man en brant stigande kurva gällande handläggningstiderna, säger Maria Gustavson. 

Hon pekar dock på att förlängt vårdbidrag endast löser situationen för personer som tidigare har haft bidrag, men underlättar inte för dem som söker för första gången.

Ska svara inom sex veckor

Försäkringskassan ska inom sex veckor svara på rapporten och om de tänker vidta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.