Guitta Atallah Hajj, integrationssamordnare vid länsstyrelsen i Halland. Foto: SVT

Vill förbättra mottagandet av ensamkommande

Publicerad

Kunskapen om vad ensamkommande flyktingbarn behöver för hjälp och stöd brister i kommunerna. Därför skräddarsys nu en helt ny utbildning på Högskolan i Halmstad för länets socialförvaltningar.

– Bakgrunden är allt som har förändrats när det gäller mottagandet av ensamkommande barn. Det krävs nya kunskaper och nya metoder för mottagandet, säger Guitta Atallah Hajj, integrationssamordnare vid länsstyrelsen i Halland.

Försvinner från sina boenden

Enligt en rapport från Länsstyrelsen var det i maj förra året drygt 1.800 ensamkommande som var registrerade som försvunna från sitt boende.

Länsstyrelsen har nu gjort en inventering som pekar på brister i kommunernas kunskap. Det gäller bland annat missbruksfrågor, hantering av ungdomar som får avvisningsbeslut, och ensamkommande som försvinner från sina boenden.

– Vi har en ny företeelse i att det är många barn som försvinner och då måste vi ha en kunskap om hur vi ska upptäcka och förebygga det, säger Guitta Atallah Hajj.

Vad kan kunskapsbristen få för konsekvenser?

– Ja, det kan bli så att barn försvinner utan att vi upptäcker det. Barn försvinner och vi kanske hade kunnat förebygga det. Det kan bli många allvarliga konsekvenser, säger Guitta Atallah Hajj.

Fem personer ska bli coacher

Utbildningen, som görs i samarbete med Högskolan i Halmstad, förväntas dra igång till hösten och riktar sig till personer som jobbar inom socialförvaltningen.

Fem personer från varje kommun ska få specialkunskap om ensamkommande. Dessa personer ska sedan bli coacher i sina respektive kommuner.

– Om man får nya kunskaper för att möta nya utmaningar så tror jag att man mår mycket bättre och känner att man gör ett bättre jobb, säger Guitta Atallah Hajj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.