Elvira Blom. Foto: SVT

Elvira får färre assistanstimmar

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att få fler assistanstimmar har familjen Blom i Laholm nu fått reda på att kommunen kommer att sänka antalet timmar i veckan för funktionshindrade dottern Elvira. ”Det känns som att de kör över en”, säger mamma Kim Blom.

I december skrev SVT Nyheter Halland om Elvira Blom, 5,5 år från Laholm. Hon är gravt funktionsnedsatt och hennes familj har kämpat för att få fler assistanstimmar. Nu tänker kommunen sänka antalet.

– Vi fick besked från kommunen häromveckan att de kommer att sänka med åtta timmar, från totalt 50 till 42 timmar assistans i veckan, säger mamma Kim Blom.

Kritik mot nya assistansregler

Elvira matas via sond, och alltså inte via munnen. Enligt Försäkringskassan är inte sondmatning ett grundläggande behov utan en sjukvårdande insats. Därför får familjen inte några assistanstimmar för detta.

Från Försäkringskassans sida har man kommit fram till att familjen bara behöver tre timmars assistans i veckan, och det ansvaret faller på kommunen. Regeln säger nämligen att om det är under 20 timmar så blir assistansen kommunens ansvar.

Inte vad familjen hoppats

Enligt Kim Blom baserar kommunen sitt beslut på så kallade “sjukvårdande insatser“.

– De anser att att vissa saker vi gör för Elvira är ”sjukvårdande insatser”, och då menar de att vi får ansöka om tid hos sjukvården. Assistansbolaget är inkopplat, och de har tagit hjälp av sina jurister för det här är inte okej, säger Kim Blom och fortsätter:

– Jag tycker det känns för jävligt rent ut sagt. Det var inte alls vad jag förväntade mig. Vi förväntade oss att få mer timmar, men istället så får vi  färre timmar.

Känner inte stöd

Vad innebär det för er familj att få färre timmar assistans i veckan för Elvira?

– Det är svårare för oss att få hit utomstående assistenter. Vi kan inte erbjuda någon attraktiv tjänst med många timmar. Vi är tvungna att arbeta de flesta timmarna själva för att gå runt ekonomiskt, säger Kim Blom.

– Jag har påtalat flera punkter för kommunen som visar varför vi behöver fler timmar, men det känns som att de bara kör över en, fortsätter hon.

​Har Försäkringskassan sagt något mer om att ge fler assistanstimmar?

– Nej, ingenting.

Försäkringskassan menar att ni kan begära en omprövning av deras beslut. Har ni gjort det?

– Det har vi inte gjort. Det tär rätt mycket när vi ska sitta och förklara in i minsta detalj vad vi gör med vårt barn.

Flyttar från Laholm

Familjen kommer till sommaren att flytta från Laholm till Halmstads kommun. Men om det kommer att resultera i fler assistanstimmar för Elvira är osäkert.

– Halmstads kommun kommer att göra en helt ny utredning. De kan komma fram till att vi får mindre timmar, eller i bästa fall fler timmar.

Upp till dess att ett barn är sex år har man enligt Försäkringskassan ett stort föräldraransvar, oavsett om barnet har en funktionsnedsättning eller inte. Eftersom Elvira är 5,5 återstår det att se om Försäkringskassan ändrar sin syn och beviljar fler timmar i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet