Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ingenting har förändrats för grisarna under de här åren” säger Malin Gustafsson, från Djurrättsalliansen som ska ha filmat gårdar i bland annat Halland. Foto: DjurrättsalliansenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya bilder från Djurrättsalliansen visar misstänkt vanvård av grisar

Uppdaterad
Publicerad

I dag släppte Djurrättsalliansen filmer och bilder som ska visa grisars liv på gårdar runt om i Sverige, enligt dem. Filmerna visar grisar som lever trångt, skitigt, på betonggolv och utan sysselsättning.

Redan 2009 visade Djurrättsalliansen bilder från insidan av svenska grisgårdar. Då ledde filmerna till att ordföranden för branschorganisationen Swedish Meats misstänktes för brott mot djurskyddslagen.

Åtalet lades dock ner men han fick avgå.

Nu säger Djurrättsalliansen att de har bevis på att vanvården av svenska grisar fortfarande är aktuell i Sverige. De dokumenterade gårdarna ligger i Halland, Skåne, Småland, Öland, Västergötland, Värmland, Närke och Dalsland. Detta då de ska ha tagit sig in på flera grisgårdar för att filma och fotografera grisarnas liv.

På filmerna visas bland annat grisar som dött och ligger kvar i boxarna, andra grisar som försiktigt nafsar på kadavren och grisar som lever smutsigt på betonggolv i trångbebodda boxar.

Hör företrädare från Djurrättsalliansen i klippet ovan. OBS – varning för starka bilder.

SVT rapporterade · Hur påverkar djurhållningen ditt val av matinköp?

Hej! Nu stänger vi chatten – tack för alla kommentarer!
15.16
Hej och välkomna att skriva här i chatten. Håll god ton och respektera varandras åsikter.
15.56
Jag undviker vissa saker p.g.a. detta. Har öht minskat mitt intag av animalisk föda.
15.56
För mig är det oerhört viktigt hur djuren har det varpå jag inte köper något som innehåller animalier.
16.07
Jag konsumerar inget som kommer från djur, då deras kroppar inte är våra att nyttja. Efter nästan 15 år som vegan känns det främmande att äta djur.

Det är lätt att skylla ifrån sig med att bilderna är vinklade eller inte från Sverige, men ingen djurrättsorganisation har ju något att vinna på att vinkla bilder, LRF däremot tjänar pengar på djuren hur de än mår.
16.09
Jag har valt att vara vegetarian.
16.18
jag köpa bara krav-Produkter
16.36
Menar den här snubben verkligen att man skulle kunna gå in på vilket grisstall som helst och hitta döda, sjuka och smutsiga djur som lever i förhållanden som strider mot lagen ang. hur grisar ska leva, och att bilderna som DA kommit med därför är vinklade? Spelar det någon roll om det också fanns friska djur om det också finns djur som lever i misär?
16.37
Jag äter bara djur som inte innehåller några animailer.
16.53
jag är vegan eftersom jag vill bidra till så lite lidande och död jag kan. Som människa kommer jag alltid göra val som har Mer eller mindre dålig inverkan på miljö och djur. Men om jag aktivt kan välja bort lidande ser jag inga argument att inte göra det. Hur bra djuren än har det så utnyttjas de för sitt kött och sekret, och slutligen dödas.

Fakta: Grisskandalen 2009

Visa

I november 2009 presenterade Djurrättsalliansen en granskning av ett hundratal grisgårdar runtom i landet och sade att man dokumenterat brott mot djurskyddslagen på nästan alla.

Lars Hultström, styrelseordförande i köttböndernas organisation Swedish Meats, samt styrelseledamot i HK Scan, LRF och Svenska Djurhälsovården, avgick till följd av granskningen.

92 gårdar polisanmäldes, men då aktivisterna inte ville träda fram och vittna lades nästan samtliga utredningar ner.

Bara ett fall ledde till åtal, men grisbonden friades.

Djurrättsalliansen valde att vittna i fallet mot Lars Hultströms gård. Han delgavs misstanke om brott, men fallet ledde aldrig till åtal. I stället åtalades två aktivister från Djurrättsalliansen för olaga intrång.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer