”Ingenting har förändrats för grisarna under de här åren” säger Malin Gustafsson, från Djurrättsalliansen som ska ha filmat gårdar i bland annat Halland. Foto: Djurrättsalliansen

Nya bilder från Djurrättsalliansen visar misstänkt vanvård av grisar

Uppdaterad
Publicerad

I dag släppte Djurrättsalliansen filmer och bilder som ska visa grisars liv på gårdar runt om i Sverige, enligt dem. Filmerna visar grisar som lever trångt, skitigt, på betonggolv och utan sysselsättning.

Redan 2009 visade Djurrättsalliansen bilder från insidan av svenska grisgårdar. Då ledde filmerna till att ordföranden för branschorganisationen Swedish Meats misstänktes för brott mot djurskyddslagen.

Åtalet lades dock ner men han fick avgå.

Nu säger Djurrättsalliansen att de har bevis på att vanvården av svenska grisar fortfarande är aktuell i Sverige. De dokumenterade gårdarna ligger i Halland, Skåne, Småland, Öland, Västergötland, Värmland, Närke och Dalsland. Detta då de ska ha tagit sig in på flera grisgårdar för att filma och fotografera grisarnas liv.

På filmerna visas bland annat grisar som dött och ligger kvar i boxarna, andra grisar som försiktigt nafsar på kadavren och grisar som lever smutsigt på betonggolv i trångbebodda boxar.

Hör företrädare från Djurrättsalliansen i klippet ovan. OBS – varning för starka bilder.

Fakta: Grisskandalen 2009

I november 2009 presenterade Djurrättsalliansen en granskning av ett hundratal grisgårdar runtom i landet och sade att man dokumenterat brott mot djurskyddslagen på nästan alla.

Lars Hultström, styrelseordförande i köttböndernas organisation Swedish Meats, samt styrelseledamot i HK Scan, LRF och Svenska Djurhälsovården, avgick till följd av granskningen.

92 gårdar polisanmäldes, men då aktivisterna inte ville träda fram och vittna lades nästan samtliga utredningar ner.

Bara ett fall ledde till åtal, men grisbonden friades.

Djurrättsalliansen valde att vittna i fallet mot Lars Hultströms gård. Han delgavs misstanke om brott, men fallet ledde aldrig till åtal. I stället åtalades två aktivister från Djurrättsalliansen för olaga intrång.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.