”Här har vi covid” – se när enhetschefen på reningsverket visar avloppsvattnet. Foto: Casper Swerein/SVT

Nya provresultat – stor ökning av coronavirus i Kungsbackas avloppsvatten

Publicerad

Coronavirus har hittats i Kungsbackas avloppsvatten – och viruset i vattnet har ökat 15 gånger mellan kommunens två provtagningar. Här visar enhetschefen på reningsverket vattnet med coronavirus.

Syftet med provtagningen av avloppsvatten är att komplettera bilden av hur läget avseende coronavirus ser ut i kommunen.

Ett första prov togs på reningsverket Hammargård i Kungsbacka i vecka 20 och ett andra i vecka 22, och däremellan ökade mängden virus 15 gånger, enligt en forskningstudie som görs vid Göteborgs universitet.

Coronaviruset i Halland

Det kan jämföras med att antalet bekräftat smittade i Halland endast har ökat 1,6 gånger, berättar Heléne Norder, adjungerad professor som leder avloppsvattenstudien.

Svårt att jämföra med Göteborg

– Man kan inte dra så mycket mer slutsatser än att det definitivt ökar och att det är förhållandevis mycket, säger hon.

Studier av avloppsvatten görs även i Göteborg och där syns inte en lika stor ökning, men Heléne Norder säger att det är svårt att göra jämförelser bland annat eftersom Göteborgsområdet har många fler invånare.

Se när Maurice Bourne, enhetschef för avloppsrening, visar vattnet med coronavirus, i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet