Enligt Kungsbacka kommun är det ingen fara att bad vid någon av de kommunala badplatserna. Trots det kommer det sitta skyltar som avråder från bad. Foto: Roald, Berit TT

Nya provtagningar på badvatten i Kungsbacka – en anmärkning

Publicerad

Avrådan från bad kvarstår på flera badställen efter tidigare års prover i Kungsbacka. Men kommunens senaste prover visar på tjänligt vatten vid 15 av 16 badplatser.

Badplats Rågelund fick tjänligt med anmärkning vid mätningarna den 27 juni, men enligt kommunen går det fortfarande bra att bada i vattnet.

– När ett badvattenprov visar på tjänligt med anmärkning så behöver vi inte göra någon avrådan från bad. Det är först när ett badvattenprov får resultatet otjänligt som vi måste avråda från bad, säger Tobias Engström, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kungsbacka kommun.

EU:s direktiv gäller

Kommunen gör nu omprovtagningar i Rågelund. Sedan tidigare finns skyltar med avrådan från bad på fyra platser som fått klassningen dålig badvattenkvalitet, eftersom de vid tillfällen under en fyraårsperiod haft höga halter bakterier.

Oavsett vad nya prover visar gäller avrådan hela säsongen, enligt EU:s direktiv.

Lerkil

Hanhals holme

Sörvik

Gårda Brygga

Vid provtagning den 27 juni 2022

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer