9 av tio barn bli friska från leukemi. Se cancerforskaren Marcus Järås berätta varför han tror att siffran kan öka efter de upptäckter som hans forskarteam nu gjort. Foto: ARKIV/ SVT

Här är upptäckten som kan leda till att fler botas från leukemi

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 90 procent av barnen som får leukemi blir friskförklarade. Upptäckter som cancerforskaren Marcus Järås och hans forskarteam vid Lunds universitet har gjort kan leda till att fler barn blir friska.

– Innan alla är botade kommer vi jobba vidare och hitta nya behandlingar, säger han i en intervju med SVT.

Att som 1-åriga Alice Ström i Varberg, som vi mött i ett reportage i SVT, födas med leukemi är ovanligt. I genomsnitt fyra sådana fall förekommer per år i Sverige, enligt cancerforskaren Marcus Järås vid Lunds universitet.

– Ungefär 80 barn i Sverige får varje år diagnosen leukemi, säger han.

90 procent blir friskförklarade med dagens behandlingsmetoder.

Upptäckter i cancerceller

Hos de tio procenten som inte friskförklaras finns bland annat patienter med den särskilt aggressiva och svårbehandlade formen av leukemi som går under benämningen akut myelisk leukemi (AML).

Och det är i cancerceller med just AML som Marcus Järås och hans forskarteam gjort en upptäckt som väcker förhoppningar om att fler ska kunna botas i framtiden.

Hos vuxna är andelen som friskförklaras något lägre – omkring 30 procent – och det är också hos vuxna patienter som AML är allra vanligast.

Se intervjun med docenten Marcus Järås i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.