Nyanlända fick träffa militärer

Uppdaterad
Publicerad

Militärfordon och elever klädda i skyddsväst. Denna något ovanliga syn mötte de som passerade Sturegymnasiets skolgård i Halmstad under onsdagen. På initiativ av skolledningen hade nämligen skolans nyanlända fått möjlighet att träffa representanter från Försvarsmakten.

Tanken var att eleverna genom träffen skulle lära sig mer om det svenska samhället och så ville man visa på arbetsmöjligheter inom militären.

Många nyanlända flyr ju just från krig, finns det risk att initiativet kan mötas av negativa reaktioner?

– Självklart har den tanken passerat våra hjärnor, men deras bemötande och deras sätt att ta emot förslaget om att Försvarsmakten skulle komma hit har varit väldigt positivt, säger Abdullah Shehad, studievägledare på Sturegymnasiet.

”Tvärtom i Syrien”

Och av de elever som SVT Nyheter Halland möter på skolgården så är det en positiv bild som sprids av mötet.

– Den idé som vi har av militären här är att de finns till för att skydda landet, men det var tvärtom i Syrien. Men här har vi fått en positiv bild av militären, säger eleven Lina Hamoud som får medhåll av eleven Ali Alrahm.

– Det var mycket roligt och efter det här har jag lärt mig många regler och mycket annat som är viktigt, säger han.

”Vi finns för de mänskliga rättigheterna”

Dragana Zivanovic arbetar som korpral och hon var med och mötte eleverna på Sturegymnasiet.

– Den här dagen behövs för att folk ska veta att Försvarsmakten finns. Det har blivit lite bortglömt sedan värnplikten försvann. Det är jätteviktigt att veta att vi finns här för de mänskliga rättigheterna och demokratin, säger hon, samtidigt som hon hoppas på att eleverna fått en annan bild av militären än den som de kan ha med sig från sina hemländer.

– De har fått en bild i sitt hemland men vi jobbar ju på ett helt annat sätt här, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.