Mellan den 20 oktober fram till 6 november så ska ett jaktlag hålla i skyddsjakt på vargen i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Foto: TT

Nytt beslut om skyddsjakt på varg i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man inte vet om det är en och samma varg som ligger bakom den senaste tidens vargattacker i Halland så har nu Länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt. Detta då det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att angreppen ska upphöra, skriver Länsstyrelsen i Halland i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller från och med i dag, tisdag, fram till den 6 november i Varberg och Falkenbergs kommuner. Det förra beslutet om skyddsjakt upphörde den 6 oktober – sedan den 12 oktober har ytterligare fyra vargangrepp skett i länet.

– Det finns inget hinder för att medge skyddsjakt även om det inte är klarlagt vilken individ som orsakat skadorna, eftersom skadorna skett inom ett begränsat geografiskt område och inom en kort tidsperiod gör vi ett antagande om att det rör sig om samma individ och därför kan vi nu ta ett nytt beslut om skyddsjakt, säger Karin Valtinat, biträdande enhetschef på Naturvårdsenheten.

79 får har fått sätta livet till

Det är samma jaktledare och jaktlag som utsågs vid förra tillfället som kommer ansvara för skyddsjakten.

Minst tio vargangrepp mot tamdjur har kunnat konstateras i år mellan 24 maj fram till den 18 oktober. Totalt har 79 får dödats eller fått avlivas på grund av allvarliga skador. Speciellt en gård utanför Veddige har varit utsatt för vargattacker och där har man kunnat konstatera minst fyra olika angrepp vid olika tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.