P4-Dokumentären ”Den försvunna stridspiloten” är gjord av P4 Hallands reporter Henrik Martinell. Foto: Krigsarkivet/SVT

Nytt ljus på avhoppad stridspilot

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 1957 kraschlandar ett polskt stridsflygplan på en åker i Veddige i Halland. Piloten är en ung polsk desertör. Men hur kom han hit och vad hände sen?

P4 Hallands reporter Henrik Martinell undersöker saken i ett färskt avsnitt av P4 dokumentär.

Ett sensationellt flyktförsök från andra sidan järnridån slutade i Halland.

– Det var en väldigt uppmärksammad händelse. En polsk stridspilot stal ett plan under en flygövning och satte kurs mot Sverige, säger Henrik Martinell, reporten bakom dokumentären ”Den försvunna stridspiloten”.

Många teorier

Han har länge varit intresserad av historien och kanske framförallt den delen som aldrig tidigare har berättats. Historien om vad som hände med piloten efter att myndigheterna i Sverige tagit hand om honom.

– Det är väldigt intressant eftersom det finns många olika teorier. Jag har följt fem av dem, säger Henrik Martinell.

En teori är att piloten började jobba på ett bageri i Halmstad. En annan att han fick arbete på en textilfabrik i Varberg.

– Det har varit mycket arkivletande men jag har även pratat med folk som är insatta och faktiskt var där när det hände, säger Henrik Martinell.

Se mer i klippet ovan.

Dokumentären sänds i P4 söndagen den 20 maj. Men redan nu finns den även tillgänglig för lyssning på P4 Dokumentär:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.