Kommunpolisen Kenneth Mattsson hoppas att det nya projektet ska öka tryggheten på Spenshult. Foto: SVT

Nytt projekt för mer trygghet för kvinnor på Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Halmstad har nu tagit initiativ till ett nytt projekt som ska motverka användning av alkohol och narkotika och öka tryggheten för kvinnor på asylboendet Spenshult. Nytt är att man nu ska ta ett bredare grepp genom att samarbete med exempelvis Migrationsverket och länsstyrelsen.

– Jag hoppas att det här kan bidra till mer trygghet för kvinnor på Spenshult och till att boende får mer och bredare information, säger Kenneth Mattsson, kommunpolis i Halmstad.

Det nya projektet kallas 100 dagar, eftersom det är snittiden för väntan på asylbeslut, och man kommer börja rita upp ramarna för projektet i början av 2020 för att sedan lansera det på boendet i mitten av året.

Kvinnor på Spenshult

Istället för att polisen kommer till Spenshult och berättar om brott och straff vill man ta ett bredare grepp, där man ger mer samhällsinformation om till exempel sjukvården och socialtjänsten, vilket Kenneth Mattsson tror kommer ge bättre resultat.

Incidenterna minskar

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om att flera kvinnor upplever otrygghet på boendet, och polisen i Halmstad reagerade på publiceringen och beslöt att lyfta frågan inom polisledningen. Projektet 100 dagar hade polisen redan börjat planera innan publiceringen, och man beslöt därför att fånga upp frågan om kvinnors situation inom ramarna för det nya projektet.

SVT har också berättat om att det finns problem med narkotika och alkohol på boendet, men att antalet incidenter har minskat.

Hör Kenneth Mattsson berätta mer om hur projektet kommer fungera och varför han tror att det behövs, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor på Spenshult

Mer i ämnet