Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur-, – fritids- och tekniknämnden, Erika Svensson, verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen, samt Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande Foto: Falkenbergs kommun

Nytt ungdomshus i Falkenberg – ungdomar väljer innehåll

Uppdaterad
Publicerad

Nu har delar av kommunens ungdomsverksamhet i Falkenberg flyttat in i ett nytt ungdomshus mitt i stan. I ett pampigt hus med trädgård kommer det att finnas plats för både en verkstad och dansstudio.

– Syftet är att separera verksamheten från skollokaler så att elever inte känner att de måste gå på en viss skola för att komma dit, säger Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Frågan om ett ungdomshus i Falkenberg har diskuterats i flera år. Nu är förhoppningen att närheten till busscentralen ska göra att ungdomar mellan 12 och 16 år från hela kommunen ska söka sig till den nya mötesplatsen mitt i stan.

Smygstartar i sommar

Fritidsgårdarna TG och Källan har redan flyttat in i lokalerna, där kommunens ungdomsverksamhet UngFbg smygstartar med olika aktiviteter i sommar. Då blir det kultursommar, dagsläger och café.

I september drar man igång på allvar. Innan dess ska huset på Stationsgatan fräschas upp och anpassas till verksamheten.

– Det är ungdomarna som ska styra. De har redan varit där och bestämt vad man ska använda olika rum till.

Dansstudio och verkstad

Bland önskemålen finns ett särskilt rum för tv-spel, en dansstudio, och en frisör- och skönhetssalong. I källaren kommer det att finnas ett verkstad och en målarstudio. I trädgården föreslås en odling i samarbete med kommunens växthus.

I Falkenberg finns 14 fritidsledare som arbetar i hela kommunen, däribland på en mobil ungdomsgård.

– Vi jobbar mycket uppsökande och fritidsledarna befinner sig på skolorna också, säger Georgia Ferris (KD).

2017 testade Falkenberg ett koncept med en rullande ungdomsgård, se själv i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.