Ivo anser att stödboendet har brister i trygghet och kvalitet. Foto: TT

Omfattande kritik mot stödboende i Halmstad

Publicerad

Ett stödboende för ensamkommande i Halmstad brister i trygghet och kvalitet. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Företaget som står bakom boendet ska nu redovisa åtgärder som gett resultat.

Efter tillsyn av stödboendet beslutar nu Ivo att verksamheten behöver göra omfattade åtgärder, eftersom boendet brister i trygghet och kvalitet. Bland annat ska utomstående vuxna fått bo på boendet tillsammans med ungdomarna, vilket strider mot regelverket.

Ungdomarna har i samtal med Ivo meddelat att : ”Dessa personer bråkar med de placerade ungdomarna och fungerar som spioner för personalen på så sätt att de meddelar personal om de inskrivna ungdomarna har vänner på besök eller om de glömt att diska.”

Fått vara hungriga

Ivo har även synpunkter på att personalen på boendet har låg kompetens och inte har kontrollerats i polisregistren. Ungdomarna uppger att de inte känner sig trygga på boendet och är rädda för personalen, som de uppfattar som hård. De menar att de skriker och hotar med att boende ska bli utskrivna därifrån.

I Ivo:s beslutsunderlag står följande: ”Personalen är den som betalar ut fickpengar till ungdomarna och enligt ungdomarna så beror det på personalens humör när pengarna kommer. Det har hänt att ungdomarna fått vara hungriga då pengarna inte kommit som bestämt och de har därmed inte kunnat köpa mat.”

Ställer krav på åtgärder

Ungdomarna på boendet ska även fått begränsningar för att ta emot besök från vänner. Ivo menar även att genomförandeplaner saknas och personalen brister i att ge ungdomarna individuellt stöd. Myndigheten ställer nu krav på förtetaget som driver boendet att åtgärda bristerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer