Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg. Foto: TT

Omfattande reparationer – Ringhals förlorar hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Starten av Ringhals 2 är nu framflyttad ända till den 9 december. Orsaken är ett läckage i bottenplåten som måste repareras.

– För att komma åt skadan som troligtvis är i en svetsfog i plåtskiktet måste man ta bort en hel del betong och det är ett omfattande arbete som tar tid, säger Anna Stålnacke, kommunikatör på Ringhals, till SVT Hallandsnytt.

– Men själva skadan är mycket liten, bara en halv kvadratmillimeter.

Ringhals

SVT Hallandsnytt har tidigare berättat att det var vid en provtryckning av reaktorinneslutningen i slutet på september som man upptäckte ett läckage i bottenplåten på hela 29 liter i timmen, vilket är oerhört mycket mer än 2011 då resultatet av samma test var 0,15 liter per timme.

Stoppet kostar cirka 330 miljoner

Läckagestället finns i ett plåtskikt som är en del av bottenplattans betongkonstruktion. Analyserna som gjorts tyder på att läckan finns i en svets mellan plåtarna. Eftersom plåten täcks av flera decimeter tjock betong är arbetet omfattande. Efter reparationen ska anläggningen återställas och systemet testas innan blocket åter är klart för start. Ringhals beräknar att återstarten av reaktor två kan ske igen den 9 december med en osäkerhet på plus-minus 31 dagar.

Enligt Anna Stålnacke intäktsbortfallet cirka 5,5 miljoner per dygn med dagens elpris, vilket under perioden från nu fram till den 9 december skulle uppgå i ungefär 330 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet