Pandemin innebar en kraftig ökning i sökande av omställningsstöd för att byta karriärsbana. I klippet får du se hur många som sökt omställningsstödet och vad det inneburit för hotellbranschen. Foto: TT/SVT

Färre söker omställningsstöd: ”Det finns gott om jobb”

Uppdaterad
Publicerad

2020 beskrivs som ett extremår på arbetsmarknaden och rekordmånga ansökte om stöd för att kunna byta karriärsbana när jobb inom vissa branscher försvann. I dag beskrivs arbetsmarknaden som stark och flera branscher efterfrågar personal, men rekryteringen går trögt.

Nio av tio får jobb och endast tre procent av de som anmält sig till Trygghetsfonden TSL är arbetssökande efter ett år i Halland och Västra Götaland.

– Nedgången är en återgång till ett mer normalt läge, säger Linda Lövstrand på Trygghetsfonden TSL.

Coronapandemin

Många har bytt bransch

Inom hotell- och restaurangbranschen finns det nu ett stort antal jobb men svårigheterna har nu vänt i motsatt riktning, jobben finns men personalen har bytt bransch.

– Vi kommer få lida av det här i flera år, säger hotell-vd:n Elisabeth Haglund.

I klippet berättar Linda Lövstrand om hur läget ser ut på arbetsmarknaden och Elisabeth Haglund om hur hon upplever läget är i hennes bransch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet