Önskas: mångkulturellt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret vill rekrytera fler personer med utländsk bakgrund och tar nu hjälp av arbetsförmedlingen.

 I tio veckor kommer arbetssökande få prova på livet i fält och andra verksamheter inom försvaret för att se om det är något för dem.

– Kanske detta leder till någonting i framtiden. Och militären är ju alltid intressant, det är en utmaning, säger Whitney Sokpolie, som deltar i utbildningen.

– Det är en dröm jag haft sen jag var liten, att bli soldat. Och så kom den här möjligheten och jag kände att jag kunde testa och se hur det är. Kanske kan det leda till något, säger Shqiptar Zekolli.

I dag har personer från hela landet tagit sig till Halmstad för att installera sig på luftvärnsregementet för att påbörja en tio veckor lång utbildning som ska ge personer med utländsk bakgrund chansen att testa försvarets verksamhet.

Utbildningen genomförs samtidigt på tre andra förband i Sverige och är ett samarbete med arbetsförmedlingen. Kraven är bland annat man ska vara arbetssökande, ha en kulturell bakgrund utanför EU och att man kan prata ett annat språk än svenska.

– Försvarsmakten har ett behov av att rekrytera personal med bred kompetens, och den här satsningen bygger på att få in kompetenser inom språk och med annan kulturell bakgrund. Det är viktigt för oss för att lösa vårt uppdrag, både nationellt och internationellt, säger Per-Olof Stålesjö, personaldirektör inom försvarsmakten.

Om eleverna vill gå vidare och läsa en grundläggande militär utbildning krävs fullständiga gymnasiebetyg. Därför kommer eleverna att erbjudas att läsa upp sina gymnasiebetyg under utbildningen.

Försvaret hoppas nu att de kommer få fler sökande.

– Det finns stora möjligheter. Vi söker kontinuerligt folk, både militärt och civilt. Så har de bara intresset och känner att de vill in så finns det goda möjligheter. Men vi skapar inte någon gräddfil för de här killarna och tjejerna utan de får sedan konkurrera på lika villkor med övriga. Det handlar om att få upp intresset för målgruppen, säger Per-Olof Stålesjö.

– Jag vet redan att jag vill söka till en grundläggande militär utbildning, men jag vill först se om det här passar mig innan jag tar det vidare, säger Suzana Hasani, som deltar utbildningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.