Johan Eliasson från Veddige blev headhuntad till jobb som deltidsbrandman. Foto: SVT

Räddningstjänsten: ”Söker med ljus och lykta”

Publicerad

Sveriges kommuner har i allmänhet svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Räddningstjänsten väst söker nu ihärdigt för att få nya förmågor till de mindre stationerna.

På brandstationen i Falkenberg träffar SVT Nyheter Halland Johan Eliasson från Veddige. Han är en av dem som är på plats för att göra testerna för att om möjligt bli deltidsbrandman.

– Jag blev faktiskt tillfrågad av stationen där jag bor. De sökte upp mig på jobbet, säger Johan Eliasson.

Svårare på mindre orter

I Sverige finns det närmare 16.000 brandmän. Majoriteten av dem – omkring 10.700 – är deltidsbrandmän. Räddningstjänsten väst har verksamhet på tio orter. Förutom i Varberg och Falkenberg ska de även fylla platserna i kranskårerna i Värö, Kungsäter, Tvååker, Veddige, Skällinge, Fegen, Ullared och Vessige.

– Vi söker med ljus och lykta. Det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän, speciellt i kranskårerna, säger Torbjörn Westerhult, styrkeledare på räddningstjänsten väst.

Situationen för mindre byar i inlandet som Fegen och Kungsäter är extra delikat.

– Där bor det inte så mycket folk och som de flesta har jobb på andra orter. Då är det svårt att kombinera det med sådan här jourtjänstgöringen. Oftast vill vi ha folk som både bor och jobbar på orten, säger Torbjörn Westerhult.

Inte nöjda med ersättningen

Arbetsvillkoren är en faktor som gjort att drygt 500 av Sveriges deltidsbrandmän slutat den senaste tiden. Framför allt är de inte nöjda med ersättningen.

Räddningstjänsten väst ligger i nivå med Brandmännes riksförbunds centrala avtal. De betalar 4.394 kronor per beredskapsvecka och runt 250 kronor i timlön vid larm.

– Löneutvecklingen för deltidsbrandmän har halkat efter de sista 15 åren. De är inte alla gånger lönen för insatsen som brandman täcker upp för det löneavdrag de får, när de vid larm lämnar sin huvudarbetsgivare, säger Magnus Sjöholm, central ombudsman på Brandmännens Riksförbund.

Johan blev lockad

Efter dagens tester är det åtminstone inte omöjligt att brandstationen i Veddige får ett nytillskott.

– Det verkar väldigt spännande, säger Johan Eliasson.

Vad är det som lockar?

– Det är väl mer en utveckling för mig själv. Att känna sig stark på så sätt.

Är det en barndomsdröm?

– Ja, det är klart. Det är väl allas barndomsdröm, säger Johan Eliasson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.