Efter ett träningspass svullnade FFF-spelarens knä upp och någonting började bukta ut. Det visade sig vara ett operationsverktyg som glömts kvar efter en knäoperation för över ett år sedan. Foto: Privat och Falkenbergs FF

Operationsverktyg glömdes kvar i knät – spelar elitfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Mittfältaren, Hampus Svensson, i Falkenbergs FF har varit skadedrabbad en längre tid. Efter två knäoperationer skulle han äntligen kunna spela den här säsongen. Men i måndags hände något oväntat. Ett operationsverktyg gav sig till känna i knäet.

– Den måste varit där sedan den senaste operationen för femton månader sen, säger Hampus Svensson.

Två gånger har Hampus Svensson, 23, opererat korsbandet. Den senaste operation kändes bra men under försäsongsträningen började han känna att något inte riktigt stämde.

– Det har inte riktigt funkat nu när jag skall vara i gång fullt. Jag har haft ont och ingen har riktig förstått vad det beror på, säger Hampus Svensson.

Knäckte till på gymmet

I måndags var han först på gymmet och på eftermiddagen var det meningen att han skulle köra för fullt på fotbollsplanen. Men så blev det inte.

– När jag körde på gymmet knäckte det till i knäet och det svulllnade upp och blev stelt, säger Hampus Svensson.

Senare växte en liten knöl ut vid knäet och på kvällen åkte Hampus Svensson in till akuten.

– Läkaren hade aldrig sett något liknande. Han tog kort och sa: ”De kommer aldrig tro mig om jag inte har bevis”, säger Hampus Svensson.

Han fick gips för att inte kunna röra benet men skickades hem över natten.

– Då var de inne på att någon bit hade lossnat från menisken eller liknande. Det här kunde man aldrig tänka sig, säger Hampus Svensson.

Lös metallbit i knäet

Vid röntgen och operationen dagen efter konstaterades att en en metallbit av ett operationsverktyg lämnats kvar i knäet.

– Det var en så kallad skruvledare som leder skruven in i benet. Biten var ungefär fyra centimeter och som en tjockare synål, säger Hampus Svensson. Foto: Privat

– Det var en så kallad skruvledare som leder skruven in i benet. Biten var ungefär fyra centimeter och som en tjockare synål, säger Hampus Svensson.

Läkaren erkände misstaget direkt och en lex Maria-anmälan är på gång.

 – Alla kan göra misstag men det här misstaget fick lite större konsekvenser. Men vad jag förstår blir det inte så lång rehab nu. Det hade samtidigt varit skönt om det var metallbiten som var problemet, säger Hampus Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.