Inger Svensson, sekreterare i Varbergs Soroptimistklubb Foto: Privat/TT

Orange manifestation i Varberg

Publicerad

Under lördagen kan det bli ovanligt orangefärgat i centrala Varberg. Då uppmärksammas nämligen FN:s kampanj ”Orange the World” mot våld mot kvinnor och flickor.

– Det räcker att ha en orange rosett på sig, säger Inger Svensson, sekreterare i Varbergs Soroptimistklubb.

Evenemanget börjar klockan 11.30 i Brunnsparken.

– Det blir en tyst manifestation. Vi samlas i parken, där vår ordförande kommer att säga några ord om syftet, att vi ska stå upp mot våld mot kvinnor och flickor.

Därefter kommer deltagarna att gå på rad från parken och runt torget. Särskilt orange behöver man inte vara för att delta.

– Jag har själv inte särskilt många orangea kläder, så det enda orangea jag kommer att ha på mig blir en halsduk. Och kanske ett paraply om det regnar.

Första gången i Varberg

Det är första gången som Varbergs Soroptimistklubb uppmärksammar evenemanget, som anordnas världen runt under de så kallade ”16 days of activism”, en kampanj mot könsbaserat våld.

Kampanjen inleds den 25 november – FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor – och avslutas den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter.

– Vi valde lördagen eftersom det är en dag då många människor rör sig i stan. I den bästa av världar blir det ett par hundra personer som deltar, säger Inger Svensson.

Varbergs Soroptimistklubb har drygt 30 medlemmar och är en del av ett internationellt nätverk av klubbar som arbetar för att stärka kvinnans ställning. I Varberg stödjer man bland annat kvinnojouren och ungdomsjouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.