Orange stormvarning utmed västkusten under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen väntas kraftiga stormbyar utmed västkusten, Skåne och sydvästra Småland. Detta kan leda till omkringflygande föremål, nedfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna och i kollektivtrafiken.

Under söndagen väntas stormen röra sig mot östra delarna av landet.

– Mitt tips är att hålla sig hemma om man inte absolut måste ut, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Helgens hårda vind, döpt till Malik, väntas vara som starkast från lördag eftermiddag till söndag lunch. Då med byvindar som kan nå över 30 m/s. I tillägg kommer det att regna under lördagen.

– Träd kan ramla och föremål kan blåsa runt. Har man lösa saker i trädgården är det dags att ta in det. Det kan också bli strömavbrott och tåg och färjor kan bli inställda, säger Jannicke Geitskaret.

Vinden väntas avta långsamt under söndagen då det också kommer bli en hel del sol och runt fem plusgrader på västkusten. I samband med att vinden lättar i väst drar stormen vidare mot östra delarna av landet där konsekvenserna väntas bli desamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.