Ordnar träning för ”lata barn”

Publicerad

”Är dina barn lata? Släng ut dem i skogen till oss!” Så löd startskottet för det som blivit en ny träningsaktivitet för barn i Varberg. Bakom initiativet står Petra och Håkan i Varberg.

När paret skickade ut frågan på sociala medier blev reaktionerna större än de räknat med.

– Vi fick jättemånga föräldrar som reagerade positiv på det, de kände att deras barn kanske var lata och har glömt den spontana leken, säger Petra Alm Johansson.

Vid Apelviken i Varberg pågår träningarna under söndagarna. Barnen springer hinderbanor, gör plankan och leker lekar.

Barn sitter för mycket still

Initiativet välkomnas nu av Sveriges samlade läkarkår. Läkarkåren är överens, barn sitter alldeles för mycket still i dagens Sverige. Det gäller särskilt de lite äldre barnen.

Upp till årskurs två rör sig de flesta barnen på fritiden, men sedan går den spontana rörelseglädjen över. Det är något som oroar läkarna.

– Vi vet att det är jätteviktigt att få goda vanor och hitta rörelseglädjen tidigt i livet, för då får man de vanorna senare i livet, säger Lovisa Sjögren, barnläkare i Region Halland.

60 minuters aktivitet per dag

Alla barn mellan 6 och 17 år bör röra på sig 60 minuter per dag. Tre gånger i veckan ska de gärna ägna sig åt någon pulshöjande aktivitet. Det kan handla om allt från fotboll till kurragömma eller att hoppa hopprep.

– Vi vet också att de barnen som rör på sig mer inte bara mår fysiskt bättre, utan även psykiskt bättre, säger Lovisa Sjögren, barnläkare i Region Halland.

Känslan av att må bra efter träning är något som Jonatan, som tränar med Petra och Håkan på stranden i Apelviken, känner av.

– Jag brukar inte vilja vara ute, men detta är kul. Efteråt känner jag mig trött, men det är skönt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer