Anders Wirdheim och stranden vid Ringenäs. Foto: Privat/SVT

Ornitologiska föreningen: ”Det är ingen bra idé”

Publicerad

Riksdagsledamoten Lars Püss (M) förslag om att öppna upp för byggnation kring Halmstads militära skjutfält kritiseras av Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologiska förening. Han menar att bygge av bostäder skulle störa naturen, inte minst fågellivet som håller till där.

De områden som berörs är Ringenäs skjutfält och Nyårsåsens skjutfält. Båda, menar Lars Püss (M), utgör viktiga möjligheter för att Halmstad ska kunna expandera som stad. Men det finns flera skäl till varför förslaget inte borde få grönt ljus, menar Anders Wirdheim.

– Jag tycker inte det är en bra idé. För det första tror jag inte att Nyårsåsen är särskilt attraktivt att bosätta sig på med tanke på att det ligger under inflygningsrutten till Halmstads flygfält, säger han.

”Finns ingen plats för naturen”

När det gäller Ringenäs finns det mycket att förlora. Området har ett mycket rikt djur- och växtliv. Det har länge lyckats hålla sig någorlunda förskonat från per

Foto: SVT/Google

manent bebyggelse.

– Det är tack vare militären som Ringenäs inte har exploaterats än. Byggs det bostäder där finns ingen plats kvar för naturen, säger Anders Wirdheim.

En oas för fåglarna

Många av de fåglar som en gång häckat i anslutning till stränderna har försvunnit med tanke på det ökade friluftslivet. Det finns dock några arter av änder, måsar och vadare kvar. Bostäder skulle innebära att fler människor men och husdjur skulle röra sig i trakten. På sikt skulle då fåglarna knuffas undan, enligt Anders Wirdheim.

– För fåglarna är det här en oas. Och det är värdefullt att de får vara kvar.

Kalkrik miljö

Han tillägger att Halland dessutom är fattigt på kalkrik mark. Men just Ringenäs är ett undantag. Den marken har betydligt rikare flora på grund av de skaldjurbankar som ligger där. En kalkrik miljö skapar bra förutsättningar för insektslivet.

– Det finns många biologiska värden i det här området. Anledningen till att man vill bygga bostäder här är för att det är exklusivt. Men jag anser att man får leta efter andra platser. Vi har så lite ostörd natur längs med kusten och den vi har måste bevaras, säger Anders Wirdheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.