Foto: TT

Osäker prognos – Knud kan slå längre norrut

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Knud som väntas komma in över västkusten under fredagen kommer troligtvis att dra fram något längre norrut än den första prognosen förutsåg. Men SMHI har svårt att bedöma var Knud slår till, och med vilken styrka.

SMHI har varnat för vindar på mellan 25 och 28 meter per sekund framåt fredagskvällen, och den klass 2-varning som utfärdats gäller nu för Skagerrak, Bohuslän, Göteborg, Dalsland och västra Västergötland.

Den tidigare klass 2-varningen som utfärdats för Halland har däremot dragits tillbaka och ersatts med en klass 1-varning om ”mycket hårda vindbyar”.

Enligt prognosen blir det även rejält blåsigt i resten av Götaland och Svealand, utom Dalarna.

Prognosen kan ändras

Men prognosen är osäker, och SMHI varnar för att den kan komma att ändras. Både stormens väg och vindstyrkan är att svåra att förutse.

Trafikverket beslöt redan på torsdagen att stoppa tågtrafiken på fyra sträckor i Västsverige från klockan 16 på fredagen och nästan ett dygn framåt. De berörda sträckorna är Uddevalla–Strömstad, Varberg–Borås, Borås–Herrljunga samt Håkantorp–Gårdsjö på Kinnekullebanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.