Den borttagna busslinjen förbi Österskans i Halmstad ska tillbaka tycker hon. Foto: SVT/TT

Tove Bergman (MP) trycker på stoppknappen

Publicerad

Tove Bergman (MP) som sitter i Hallandstrafikens styrelse tänker lyfta frågan för att återställa busslinjerna kring Österskans på måndag. Kritiken mot att bussarna bara går till resecentrum har varit väldigt påtaglig sedan invigningen 9 december.

Det handlar om cirka 600 meter som bussresenärerna, från de södra och östra delarna av Halmstad måste promenera. Sedan invigningen av det nya Resecentrum som ligger en bit bort från teatern drogs några busslinjer om som tidigare stannat vid Österskans. Detta har väckt ilska. På måndag har Hallandstrafiken styrelsemöte och Tove Bergman (MP) kommer lyfta frågan.

– Det handlar inte bara om 600 meter. Tanken med resecentrum var att det skulle underlätta för resenärerna men i det här fallet blir det både längre och mer omständigt att resa kollektivt, säger Tove Bergman (MP). 

Ny tidtabell i december

Hur lång tid det kan ta innan bussarna kör den gamla sträckan är oklart. Som längst kan det ta till december då regionbussarnas tidtabeller förnyas men Tove Bergman (MP) hoppas på en förändring innan dess.

– Min förhoppning är att vi kommer överens i styrelsen så en förändring kan ske tidigare än så, säger hon. 

Oro efter förändringen

Trönninge samhällsförening och Gullbränna Villaförening består av runt 1300 medlemmar. Som Svt Halland tidigare rapporterat om har de upprörts rejält av förändringen.

– Man är orolig. ”Hur ska jag åka? Var ska jag byta buss?” Man vågar inte åka längre, säger Göran Nilsson, ordförande i Trönninge samhällsförening till SVT Halland 1 mars.

Tove Bergman kände inte till ilskan över förändringen eftersom beslutet är taget på tjänstemannanivå. Styrelsen har inte behandlat frågan. 

– Ambitionen med stadstrafiken är ju att det ska vara högst 400 meter till en busshållplats och här blir det ju lite längre, säger Bergman (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer