Torkat kött från charkföretaget misstänktes vara smittkällan. Bilden har inget med företaget att göra. Foto: TT/Malin Hoelstad

Ovanlig förgiftning kan inte kopplas till halländskt charkföretag

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket lägger ned ärendet mot det halländska företaget som misstänktes vara smittkällan till ett mycket allvarligt nervgift som orsakade en familj botulism.

– Jag trodde på oss och efter utredningen kan jag konstatera att vi tänkte rätt, säger charkföretagets vd.

Det var tidigare i december som Eldsberga Chark AB utanför Halmstad misstänktes ligga bakom spridningen av en bakterie som orsakat en familj i Göteborg botulism. En sjukdom som i värsta fall påverkar andningen och kan vara livshotande. Sjukdomsfallet i Göteborg ska dock ha varit lindrigt.

Strax innan jul lade Livsmedelsverket ned ärendet mot det halländska charkföretaget då de inte kunnat se att företaget brustit i sin livsmedelshantering. Varifrån smittan kommer är dock fortfarande oklart.

– Jag tycker det är rätt och att Livsmedelsverket har handlat rätt gentemot oss. Vi blev utpekade och har öppnat vår dörr för att verkligen visa vad vi gör här. Som jag trott har de hittat att våra rutiner förebygger en sådan smitta till 100 procent, säger Sime Trosic, vd på Eldsberga Chark AB.

LÄS MER: Vd: ”Är vi källan då lägger vi ned verksamheten”

Han berättar att många kunder har varit oroliga och ringt företaget. Nu lugnar han kunderna genom att hänvisa till Livsmedelsverkets rapport.

– Efter deras rapport kan vi leva lite lugnare här, säger han.

Skulle lägga ned verksamheten

Sime Trosic sa tidigare i december att han skulle lägga ned hela verksamheten om det visade sig att bakterien kom från deras torkade kött. Något han nu slipper då Livsmedelsverket inte kunnat fastslå att smittan kommit från företaget.

Livsmedelsverket konstaterar i sin rapport att ”vid kontrollen har inga avvikelser från lagstiftningen påvisats” och beslutar att avsluta ärendet. Livsmedelsverket har tillsammans med Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad utrett ärendet.

– Nu hoppas jag att myndigheten i Göteborg utreder det här grundligt, så vi får veta vad som har hänt. Jag hoppas att de inte stannar vid Eldsberga Chark utan letar vidare. Man ska ju kunna förebygga sådant här i framtiden, säger Sime Trosic.

LÄS MER: Fyra fall av ovanlig förgiftning i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.