Under fredagsmorgonen fick Johan Tufvesson syn på en Sandtärna i Halmstad – en fågel som vanligtvis håller till på sydligare breddgrader. Foto: Johan Tufvesson

Ovanlig Sandtärna på plats i Halland

Publicerad

Johan Tufvesson i Halmstad skulle ut och testa sin kamera under fredagsmorgonen – då lyckades han fånga en väldigt ovanlig Sandtärna på bild.

Det började med att han tidigare i år fick syn på en Tjockfot, och sedan en Silkeshäger. Därefter dök en ytterligare lite ovanligare fågel upp i Trönninge – nämligen Sandtärnan.

Johan Tufvesson har alltid varit intresserad av fåglar, men det var ren tur att han fick syn på Sandtärnan under fredagen.

– Jag skulle bara testa min nya kamera, säger han.

Nationella larmsystemet

När Johan Tufvesson fick syn på Sandtärnan rapporterade han omedelbart till både det lokala och det nationella larmsystemet. Nu är flera fågelskådare på väg till Trönninge för att få sig en skymt av Sandtärnan, berättar han.

– Det är inte den första i Sverige, men de är svåra att få syn på.

Sandtärnan, som är en medelhavsart, håller vanligtvis till på sydligare breddgrader och är känd för sin snabba förbiflygning.

– Den tycker nog att det är varmt och fint här, och har följt med vädret upp hit, säger Johan Tufvesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer