Se fynden som gjordes på platsen i klippet. Foto: Ebba Bergström/SVT

Järnåldersby upptäckt i Harplinge – kan varit hemvist för vikingar

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Harplinges nya ridanläggning fick pausas när en skarpögd bulldozerförare upptäckte spår efter mycket gamla eldstäder. Under den arkeologiska utgrävningen, som avslutades i veckan, har man hittills hittat 16 byggnader från olika tidsperioder och verktyg som skulle kunna vara upp till 6 000 år gamla.

Byggnaderna man hittat spår efter härstammar från olika perioder mellan 500 år före Kristus och 1200 år efter. Främst är det bostäder från olika delar av järnåldern. Man tror också att invånarna tidvis försörjde sig som vikingar.

– Hamnen kan ha funnits i Haverdal och det vore inte konstigt om harplingeborna tidvis gav sig ut på plundringståg, säger Johan Klange på Kulturmiljö Halland till SVT.

Se mer i klippet om vilka fynd som gjorts på platsen.

Souvenir till ridskolan

Nu när utgrävningen är klar ska det byggas på Harplinge ridklubbs nya anläggning. Förhoppningen är att ridskolan ska få behålla ett av de historiska fynd man gjort i form av en malstensunderliggare, en kvarnsten i mindre format som människor använt för att mala mjöl med någon gång mellan 200- och 400-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.