Ornitologen Uno Unger hittade häromdagen små vattenrallar på ön Nidingen. Foto: Privat

Ovanliga sötchocken ute till havs

Uppdaterad
Publicerad

Normalt sett håller sig vattenrallen gömd bland vassen i insjöar. Nu häckar den på havsön Nidingen i norra Halland. Något som förvånar ornitologen Uno Unger.

När ornitologen Uno Unger var ute och gick häromdagen på ön Nidingen upptäckte han några nykläckta fågelungar som gått in i en av ringmärkarnas burar.

– De såg ut som kolsvarta små dunbollar med kort liten näbb. Till storleken var de ungefär lika stora som pingpongbollar. Deras mamma försökte oroligt locka ut ungarna ur buren, säger han.

Ungarna i buren tillhör arten vattenrall. På ön utanför norra hallandskusten, som är ett populärt ställe för fågelskådare, är det betydligt vanligare att se tretåigamåsar och tobisgrisslor.

– Inte ens vi fågelskådare brukar se vattenrall. De är väldigt skygga har för många okänt utseende.

Håller sig till insjöar

Framförallt är det ovanligt är att stöta på vattenrall till havs då arten främst lever nära insjöar och blötmarker. Enligt Uno Unger rör sig den svarta fågeln med lång näbb oftast under nattetid för att slippa rovdjur och andra hot.

– De håller sig till grunda slättsjöar med mycket vass där de gömmer sig i vegetationen. Att några exemplar hamnat på Nidingen kanske beror på att vegetationen motsvarar någon slättsjö och det finns gråsuggor och andra insekter som lämplig föda.

Hur gick det för de små vattenrallarna i buren då? Uno Unger hjälpte de nykläckta krabaterna ur buren och de kunde återförenas med sin mamma för att fortsätta ta sig mot stranden för att leta efter något att äta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer