Foto: Foto rihaij/Pixabay

Ovanligt många katter smittade av salmonella

Publicerad

Andelen konstaterade salmonellafall hos katter har ökat explosivt under de senaste veckorna. Än så länge har 637 fall kunnat konstateras i Sverige, bara i år.

Siffran är flera gånger högre än antalet konstaterade fall under hela förra året, då 129 fall konstaterades. På grund av den stora mängden smittade katter har Viveca Eriksson, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län, fullt upp. Enligt henne rör det sig om ett tiotal positiva salmonellaprov per vecka i Halland.

– På nationell nivå rör det sig om mellan 40 och 60 prover dagligen från katter som analyseras som positiva av Statens veterinärmedicinska anstalt, säger hon.

Infektionen kan i värsta fall leda till döden men symtomen varierar kraftigt mellan smittade katter. En del får lindriga symtom som går över självmant och andra får allvarligare symtom som diarré, kräkningar och aptitlöshet. Den drabbade katten kan snabbt bli uttorkad som en följd av infektionen. En katt som kan ha drabbats av salmonella bör tas med till veterinär för undersökning.

– Eftersom salmonella är en anmälningspliktig zoonos, en sjukdom som smittar mellan människor och djur, sker ett samarbete och en överföring av smittinformation mellan veterinär- och humansidan, säger Viveca Eriksson.

Får smittan från fåglar

Det är ofta småfåglar som är smittokällan och vanligtvis syns sjuka fåglar i anslutning till fågelbord. De sjuka fåglarna sitter ofta uppburrade och utmattade under fågelborden, vilket gör dem till ett lätt byte för katter – som då kan drabbas av infektionen. Att undvika att en katt blir smittad kan därför vara svårt. Eftersom smittan kan föras vidare till människor, via kontakt med kattens avföring, är dock hygienen viktig för att kattens ägare inte ska riskera att insjukna.

– Ät inte bajs. Det låter äckligt, men det är så man får tänka. Det är så man blir smittad, säger Viveca Eriksson.

Hygienråd vid salmonellainfektion hos katt

  • Tvätta händerna nog efter rengöring av kattlåda och vid hantering av den sjuka katten, exempelvis om kräkningar ska torkas upp.
  • Låt inte katten vistas på matbord, diskbänk eller andra ytor med anknytning till livsmedel.
  • Diska kattens mat- och vattenskålar, samt andra tillbehör, med en diskborste som inte används till tallrikar, bestick och andra hushållsredskap.
  • Håll katten inomhus, delvis för att minska risken att katten äter ytterligare än salmonellainfekterad fågel, men även för att lättare kunna bedöma eventuella behov av ytterligare vård.
  • Tvätta händerna noga efter arbete med fågelbord. Marken under bordet kan vara kraftigt nedsmittad.
  • Små barn, äldre och immunsvaga är mer mottagliga för salmonella.
  • Bästa sättet att hindra att katten smittas är att hålla den borta från fågelbord, något som i praktiken dessvärre är svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.