I klippet ovan berättar Torbjörn Larsson, en av de som ligger bakom namninsamlingen, vad de är kritiska mot med hotellbygget och vad de hoppas kommunen gör av namninsamlingen. Foto: Privat/SVT

Över 9000 underskrifter på protestlista mot hotellbygge på Österskans

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex månaders ideellt arbete med att samla ihop röster för att stoppa det planerade hotellbygget på Österskans har nu motståndarna nått över 9000 namnunderskrifter.

– Det känns väldigt tillfredsställande. Många är glada och nu hoppas vi att kommunen utlyser folkomröstning, säger Pia Arborelius, en av medlemmarna i gruppen.

Lördagen den 27 februari avslutas namninsamlingen och flera månaders ideellt arbete med pompa och ståt på Stora torg i Halmstad.

I klippet ovan berättar Torbjörn Larsson, en av de som ligger bakom namninsamlingen, vad han hoppas kommunen gör av namninsamlingen.

Hotellplanerna på Österskans

En tredjedel måste rösta för

Andreas Bergman är kommunfullmäktiges ordförande i Halmstad kommun. Foto: Halmstad kommun/Hallandsposten

Enligt Andreas Bergman (M), ordförande i kommunfullmäktige, kommer frågan om en folkomröstning tas upp om namnunderskrifterna uppfyller kraven och motsvarar minst 10 procent av den röstberättigade befolkningen.

Om frågan tas upp räcker det att en tredjedel av ledamöterna röstar för en folkomröstning för att det ska bli av.

– Men det tar säkert ett halvår innan det är praktiskt möjligt att genomföra en folkomröstning, säger Andreas Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet