Markus Lingman är den första i Sverige med att vinna Årets AI svensk. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Överläkaren Markus Lingman: ”AI kan hjälpa oss att motverka pandemier”

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren och strategen Markus Lingman på Region Halland är den förste personen som vinner priset Årets AI-svensk. Detta för sitt arbete med att öka användandet av artificiell intelligens inom sjukvården.

– Verktygen kan hjälpa oss att se vad som är på väg att hända innan det går för långt, säger han.

I fem år har han ägnat mycket av sin tid år AI. Tekniken har funnits sedan många decennier tillbaka, men det är först nu som tillräcklig datorkraft finns för att mjukvaran ska kunna göra nytta.

– Möjligheterna som lösgörs med AI är att kunna förstå samband och mönster som är på väg att ske baserat på stora datamängder. Det innebär att vi kan börja agera på saker innan de inträffar och blir för illa. Däribland pandemier, säger Markus Lingman.

Onsdagen 2 december har han bjudits in till EU-parlamentet i Bryssel för att prata om hur Halland har arbetat på AI-fronten inom vården.

I klippet hör du Markus Lingman berätta mer om AIs betydelse.

Vad är artificiell intelligens (AI)?

Dels intelligens som tillskrivs ett datorsystem, dels ett forskningsområde inriktat mot konstruktion av datorsystem som uppvisar intelligent beteende.

Syftet med artificiell intelligens är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, inhämta ny kunskap, förstå naturligt språk och så vidare.

Forskningsområdet fick sitt namn under 1950-talet och har inslag av bland annat matematik, datalogi, informationsteknik, psykologi, och hjärnforskning.

Med artificiell generell intelligens (stark AI) avses AI med samma intellektuella kapacitet som en människas.

Källa: Nationalencyklopedin

Juryns motivering

”Markus Lingman visar vägen för ökad användning av AI som skapar värde på riktigt!

Med sitt mod, förtroendeingivande ledarskap och engagemang har han starkt bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Markus besitter en unik förmåga till att göra det komplexa förståeligt och har konkret gjort tekniken tillgänglig och användbar. Han har tillgängliggjort kunskap om användning av AI teknik som kan skalas upp och komma till nytta för fler.

Markus Lingman är helt enkelt en sann förebild och en föregångare som många kan inspireras och lära av.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.