– Det går inte att leva fullt ut, jag vet ingenting om mitt öde, säger Leila Muhsen Khlati, som bor på Spenshults asylboende utanför Oskarström. Foto: SVT

På asylboendet Spenshult är väntan vardag för 500 personer

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått fyra år sedan hösten 2015, då drygt 100 000 personer sökte asyl i Sverige. Men väntan på asyl är fortfarande vardag på Sveriges näst största asylboende, Spenshult, utanför Oskarström.

– Väntan är förgörande, säger Leila Muhsen Khlati, asylsökande.

Många minns 2015, då människor flydde över Medelhavet, mottagningsgrupper väntade på svenska tågstationer och Sverige nådde sitt högsta antal asylsökande sedan Migrationsverket började föra statistik på 80-talet.

Under höstmånaderna september, oktober och november ansökte 100 229 personer om asyl i Sverige.

Kvinnor på Spenshult

Leila kom 2015 – väntar på asyl

Leila Muhsen Khlati var en av dem. Den 23 oktober 2015 lämnade hon in sin asylansökan. Men för henne är väntan på asyl fortfarande vardag. Hon fick ett avslag 2018 och väntar nu på svar gällande sin överklagan.

SE MER: Migrationsverket: Spenshult är inte negativt för integrationen

Hon är en av ungefär 500 personer som bor på Migrationsverkets näst största asylboende, Spenshult, utanför Oskarström.

Följ med när hon visar runt och berättar om en vardag bestående av oviss väntan, i klippet ovan.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Detta är Spenshult – Sverige näst största asylboende

  • Ungefär 500 personer bor på Spenshult. Runt en femtedel är kvinnor och ett 20-tal av de boende är barn.
  • Boendet öppnade i september 2016.
  • Migrationsverket valde att öppna ett boende just i Halmstads kommun eftersom det ligger strategiskt mellan Malmö och Göteborg som är viktiga orter för Migrationsverket, och för att de gamla sjukhuslokalerna var passande att öppna ett boende i.
  • Majoriteten av de boende befinner sig i överklagandeprocess, det vill säga att de har fått ett eller flera avslag men har överklagat sitt beslut. Man kan överklaga två gånger. Ungefär 50 boende har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och ett fåtal boende har fått uppehållstillstånd.
  • 63 personer på Spenshult har bott i Sverige i fyra år eller mer. En av dessa väntar på sitt första besked från Migrationsverket, medan resterande befinner sig i överklagandeprocess eller liknande.
  • Spenshult är ett korridorsboende där det både finns rum med egen dusch och toalett och rum där man delar på toalett, boendet har gemensamma kök för de boende. De boende delar rum med mellan 2-6 personer i varje rum.

Källa: Migrationsverket

Sveriges största asylboenden*

  • Restad Gård, Vänersborg: 775 platser
  • Spenshult, Halmstad: 594 platser
  • Nordkalotten, Luleå: 400 platser (under avveckling)
  • Soludden, Härnösand: 251 platser

*Avser antal platser, inte hur många som bor där just nu.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor på Spenshult

Mer i ämnet