• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en restaurang i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på P4 Kristianstad.

Foto: Länsstyrelsen

40-åriga papegojor omhändertagna efter vanvård

Uppdaterad
Publicerad

Två albakakaduor har omhändertagits av Länsstyrelsen Halland efter konstaterad vanvård. Ägaren kan komma att åtalsanmälas för djurskyddsbrott.

Fåglarna hölls i en bur som bara var en meter lång och 40 centimeter bred där de hade mycket begränsad möjlighet att röra på sig. Buren höljdes över med filtar och täcken när ägaren inte var hemma eftersom grannarna klagat på att fåglarna lät högt.

Buren stod direkt på golvet i en smutsig miljö. En av fåglarna saknar fjädrar på stora delar av kroppen.

40 år gamla papegojor

Kvinnan som äger papegojorna har tidigare fått två beslut om föreläggande av länsstyrelsen att ordna en större bur åt fåglarna. En voljär fanns också i bostaden i Varbergs kommun men användes inte för fåglarna.

Fåglarna har utsatts för lidande

Enligt länsstyrelsen har fåglarna utsatts för lidande då de inte haft möjlighet att utöva ett naturligt beteende vilket skapar stressrelaterade sjukdomar hos dem. Myndigheten konstaterar att ägaren saknar förståelse för papegojornas mest grundläggande behov.

Kakaduorna, en hane och en hona i 40 års åldern, är nu flyttade till ett djurhem där de fått en betydligt större bur att vistas i.

– Dessa fåglar beräknas kunna bli uppemot 80 år gamla så de har bara levt halva sitt liv hittills. De är mycket intelligenta djur, säger Emma Kjellerup djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Halland.

Länsstyrelsen kommer nu att utreda om ärendet ska gå vidare till åklagare för eventuellt åtal för djurskyddsbrott och om kvinnan ska få djurförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer