Paret sålde huset och reste jorden runt

Publicerad

Nicklas och hans sambo Lena valde att sälja huset, tandläkarpraktiken, och ta tjänstledigt för att packa väskorna och resa runt hela jorden. Nu uppmanar han fler att våga sig ut i äventyr mitt i livet och ”steppa ur ekorrhjulet”.

Nicklas Rodin från Särö och hans sambo Lena Eliasson ägde ett hus tillsammans och hade bra jobb. Men tillslut upplevde de att dagarna blev allt för lika. Då valde de bryta upp med allt för att istället kasta sig ut i världen.

– Livet gick på tomgång, även fast vi hade bra jobb och ett fint hus kände vi att vi upplevde samma sak varje dag och hade samma tankar. Istället ville vi uppleva nya saker och få nya tankar och se allt det fina som finns på vår jord, säger Nicklas Rodin som är uppvuxen i Särö, Kungsbacka kommun.

Startskottet gick till Singapore

Paret reste i två etapper. Resan inleddes i Singapore. Där tog de sig vidare till Filippinerna, för att sen åka till Borneo där de besteg sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu. Sen reste de till Australien och Nya Zeeland. Efter en paus i Sverige under den varma sommaren så fortsatte de sedan med Sydamerika.

– Vi reste till Chile där vi tog oss från norra delen till södra delen och bergsregionen Patagonien. Det behövdes både kläder för det varma och kalla klimatet, men vi packade lätt och tvättade varje vecka, säger Nicklas Rodin.

Han fortsätter:

– Vi tog en jeepsafari från norra Chile till Bolivia och där cyklade vi den så kallade Death Road. Det är farligt med buss, men inte med cykel, säger han.

Flashpacking istället för backpacking

Istället för att backpacka på en liten budget, så flashpackade paret. Det innebär att man reser på samma sätt, men bekvämare.

– Det klassiska är väl att man är en 20-årig vältränad student som lever billigt. Men det behöver man inte. Det går att resa bekvämt och billigt om du vill, säger Nicklas.

Strax innan jul kom paret hem till Sverige och vardagen. Den 16 januari höll Nicklas en föreläsning om resandet som 70 personer anmälde sig till. Han planerar en ny den 7 februari. Nu uppmanar han fler att våga sig ut i världen.

– Ett år var helt fantastiskt, att steppa ur ekorrhjulet och få nya perspektiv. Men du behöver inte säga upp dig från jobbet. Om man vill göra äventyren som vi har gjort så räcker det att resa tre, fyra veckor. Viktigast är att du bokar en utresa redan ett år innan, då förbereder du dig mentalt, säger Nicklas Rodin.

Se filmer från Nicklas resa där han besöker death road i Bolivia, Patagonien och Nya Zeeland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer