Patienten på bilden har ingen koppling till den aktuella händelsen. Foto: Tore Meek / TT

Patient svalde borr under tandlagning – risk för vårdskada

Uppdaterad
Publicerad

I början av april råkade en patient svälja ett borr under ett tandläkarbesök på Folktandvården i Halmstad. Nu har tandvårdskliniken gjort en Ivo-anmälan då det fanns risk för att patienten skulle skadas när borret passerade tarmen.

Det var när patientens tand skulle finputsas som borret plötsligt lossade och patienten råkade svälja det.

– Det hamnade i svalget och patienten hann svälja innan behandlande personal kunde fånga upp det, säger Sandra Lindkvist-Karlén, klinikchef.

Risk för vårdskada

Efter händelsen skickades patienten till röntgen där det konstaterades att borret hade svalts.

– Men vår förhoppning är att det ska komma ut den naturliga vägen utan att orsaka skada eller besvär för patienten, Sandra Lindkvist-Karlén.

Händelsen har Lex-Maria anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det har även upprättats en handlingsplan på tandvårdskliniken som innebär att personalen alltid ska användartesta instrumenten en extra gång precis innan de används på patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.