Arkivbild. Personal utdelade slag till äldre som inte ville ha sin medicin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Personal örfilade äldre som inte ville ha medicin

Uppdaterad
Publicerad

En äldre brukare på ett särskilt boende fick ta emot slag vid två tillfällen samma kväll av personal, efter att denne inte ville ta sin medicin.

Det var i mitten av oktober som händelsen utspelade sig på ett särskilt boende i Laholm. Enligt en lex Sarah-anmälan försökte personalen, som hade sällskap av en elev, ge den äldre brukaren medicin. Hen blev då arg och viftade med armarna och då slog personalen tillbaka utan kraft.

Slog den äldre med utsidan av handen

Tre timmar senare försökte personalen trycka in medicinen i brukarens mun som då reagerade med att bita denne i fingret. Enligt anmälan svarade då personalen med att ta sats med ena armen och slå brukaren i ansiktet med utsidan av handen.

Stängdes av

Eleven som bevittnade örfilen rapporterade till enhetschef och personalen som gav slaget stängdes av från tjänstgöring. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.