Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Christel Sundberg, socialchef vid Laholms kommun mer om den ansträngda situationen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Personalkris efter smittspridning i halländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt personalläge i kommunernas omsorgsarbete runt om i Halland. I Laholm har man kallat in anställda från andra förvaltningar för att klara av bemanningen inom äldreomsorgen.

Fem av sex kommuner har rapporterat till länsstyrelsen att det är ett ansträngt personalläge inom skola och omsorg. Det rör sig om både smittspridning bland personal och många som efter smittspårning satts i karantän och inte kan jobba.

I Laholm har man återaktiverat krisberedningsgruppen och personal från andra förvaltningar har kallats in för att klara av bemanningen inom vård och omsorg. Likt regionen har man även infört en ekonomisk morot där den som tar ett extra pass får ytterligare 3000 kronor per pass, oavsett vilken förvaltning man vanligtvis arbetar för.

– Då fick vi ju ett ökat intresse från vår egen verksamhet också, säger Christel Sundberg, socialchef i Laholm.

Hör mer om hur läget sett ut i Laholm i klippet.

Halmstad: Barn-och ungdomsomsorg har betydande påverkan. Hemvårdsförvaltningen har måttlig påverkan. Hög frånvaro av personal i verksamheterna. Måttlig påverkan på kommunalteknisk försörjning vilket begränsar tillgång för allmänheten till idrottsanläggningar. Betydande påverkan och hög frånvaro på socialförvaltningen.

Falkenberg: Ansträngt personalläge inom hälso-och sjukvård samt omsorg.

Laholm: Socialförvaltningen har ett mycket ansträngt läge pga. stor personalfrånvaro med anledning av den höga smittspridningen. Patientsäkerhet påverkas av bemanningsläget, dock inga allvarligare incidenter hittills. Flera förvaltningar samt Laholmshem påverkas av hög frånvaro med anledning av den höga smittspridningen. Mest utsatta är socialförvaltningen som senaste dagarna haft ett mycket ansträngt läge på grund av hög personalfrånvaro. Även barn-och ungdomsförvaltningen har ett ansträngt bemanningsläge, med störst påverkan på förskoleverksamheten.

Varberg: Ett ansträngt personalläge inom barnomsorg och skola samt hälso-och sjukvård. Även i stödfunktionen inom den lokala ledningen råder ansträngt personalläge.

Kungsbacka: Många skolor, förskolor, klasser och årskurser stängda inom förskolan och grundskolan. Elevfrånvaron i gymnasiet 20-25% (mycket högt). Även hög personalfrånvaro. Många omsorgstagare är smittade inom både hemtjänst, ivo-boende och LSS.

Hylte: Antalet nya rapporterade fall av covid-19 fördubblades från vecka 52 till vecka 1.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet