Personalkris efter smittspridning i halländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt personalläge i kommunernas omsorgsarbete runt om i Halland. I Laholm har man kallat in anställda från andra förvaltningar för att klara av bemanningen inom äldreomsorgen.

Fem av sex kommuner har rapporterat till länsstyrelsen att det är ett ansträngt personalläge inom skola och omsorg. Det rör sig om både smittspridning bland personal och många som efter smittspårning satts i karantän och inte kan jobba.

I Laholm har man återaktiverat krisberedningsgruppen och personal från andra förvaltningar har kallats in för att klara av bemanningen inom vård och omsorg. Likt regionen har man även infört en ekonomisk morot där den som tar ett extra pass får ytterligare 3000 kronor per pass, oavsett vilken förvaltning man vanligtvis arbetar för.

Coronaviruset i Halland

– Då fick vi ju ett ökat intresse från vår egen verksamhet också, säger Christel Sundberg, socialchef i Laholm.

Hör mer om hur läget sett ut i Laholm i klippet.

Så är läget i din kommun

Halmstad: Barn-och ungdomsomsorg har betydande påverkan.Hemvårdsförvaltningen har måttlig påverkan. Hög frånvaro avpersonal i verksamheterna. Måttlig påverkan på kommunaltekniskförsörjning vilket begränsar tillgång för allmänheten tillidrottsanläggningar. Betydande påverkan och hög frånvaro påsocialförvaltningen.

Falkenberg: Ansträngt personalläge inomhälso-och sjukvård samt omsorg.

Laholm: Socialförvaltningen har ettmycket ansträngt läge pga. stor personalfrånvaro med anledning avden höga smittspridningen. Patientsäkerhet påverkas avbemanningsläget, dock inga allvarligare incidenter hittills. Fleraförvaltningar samt Laholmshem påverkas av hög frånvaro medanledning av den höga smittspridningen. Mest utsatta ärsocialförvaltningen som senaste dagarna haft ett mycket ansträngtläge på grund av hög personalfrånvaro. Även barn-ochungdomsförvaltningen har ett ansträngt bemanningsläge, med störstpåverkan på förskoleverksamheten.

Varberg: Ett ansträngtpersonalläge inom barnomsorg och skola samt hälso-och sjukvård.Även i stödfunktionen inom den lokala ledningen råder ansträngtpersonalläge.

Kungsbacka: Många skolor, förskolor, klasser ochårskurser stängda inom förskolan och grundskolan. Elevfrånvaron igymnasiet 20-25% (mycket högt). Även hög personalfrånvaro. Mångaomsorgstagare är smittade inom både hemtjänst, ivo-boende och LSS.

Hylte: Antalet nya rapporterade fall av covid-19 fördubblades frånvecka 52 till vecka 1.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet