Petra Nylén hoppas kunna vara ett stöd för andra dyslektiker genom sina föreläsningar. Foto: Karin Bergh

Petra vill hjälpa andra dyslektiker

Uppdaterad
Publicerad

Petra Nylén från Hylte är dyslektiker, och vet vad det innebär att kämpa mot en ibland oförstående omvärld. I dag åker hon runt i hela landet och föreläser tillsammans med en vän. Föreläsningsduon går under namnet ”Dysse”.

”Dysse är vårt egna ord för dyslexi. Varför ha ett svårstavat ord för ett handikapp som just innebär att man har svårt för att stava, läsa och prata.” Så inleds presentationen på föreläsningsduon Petra Nyléns och Niklas Nilssons hemsida.  

Petra beskriver sin egen skolgång som ”sådär”. Hon säger att hon fick sitta i smårum med andra ”problemelever”. 

– I lågstadiet fick jag inte direkt någon hjälp. Lärare och skolpsykolog var inblandade men jag fick inte rätt diagnos. Det hette att jag hade en störning i en utav hjärnhalvorna.

Läs också: Ny teknik hjälper dyslektiker

Petra beskriver sig själv som en bråkstake i skolan, vilket i sig var frustrerande. Hon säger att hon bara ville vara som alla andra; att hon inte ville känna sig annorlunda.

Petras föräldrar försökte få skolan att lyssna, och Petra säger idag att hon hade önskat att de hade tagits på allvar tidigare. I femman fick hon en utredning och upplevde att stödet efter det också blev bättre i skolan.  

Kommer du ihåg hur det kändes när du hade svårt att hänga med i skolan och inte fick rätt hjälp? 

– Jag blev jättefrustrerad och jätteförbannad. Jag brukar tänka att om jag hade fått hjälp tidigare hade det nog inte blivit så. Det är därför jag föreläser idag. Kan jag bara hjälpa en elev att slippa vara så arg som jag var under skolgången så är det mycket värt. 

Mobilen till stor hjälp

Petra Nylén är positiv till utvecklingen i samhället. Såväl när det gäller den nya tekniken som samhällets syn på läs- och skrivsvårigheter. 

– Jag tror också att det är viktigt att lyfta det positiva. Jag hade inte varit den jag är idag om jag inte hade haft dyslexi. Jag har ju fått utveckla andra sidor, vi har många andra färdigheter som kanske de som är duktiga på att läsa och skriva inte har. 

Och tillgången till den nya tekniken har varit revolutionerande för Petra Nylén. 

– Det är som natt och dag. Min telefon har blivit min bästa vän. Man kan bildgoogla, få hjälp med uppläsning och så mycket mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.