Foto: Lennart Benson

Pilot döms till miljonskadestånd efter krasch på Getterön

Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens dom om planet som kraschade på Getterön i juli 2015, och piloten måste nu betala nästan 2,8 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader.

I flygplanet som kraschade på Getterön utanför Varberg fanns en pilot och fem passagerare. Två personer skadades lindrigt i olyckan, som inträffade strax efter att planet lyft.

I likhet med tingsrätten menar hovrätten att olyckan orsakats av pilotens vårdslöshet, vilket Hallands Nyheter var först att rapportera om.

Något tillstånd för att genomföra en flygning mot betalning fanns inte, och enligt domen har piloten ”medvetet och i vinstsyfte utsatt sig själv, flygplanet, sina betalande passagerare och andra för otillåtna risker”.

Blev baktungt

Piloten utfärdade inte någon driftfärdplan, eller några beräkningar av luftfartygets vikt och hur vikten inuti planet var fördelad, vilket gjorde att planet blev baktungt. Istället förlitade han sig på sin erfarenhet.

Dessutom blev startsträckan betydligt längre av att underlaget utgjordes av blött gräs.

Varken piloten eller framsätespassageraren använde axelremsbälte, och bagaget i lastutrymmet var inte fastsurrat. Andra ”oacceptabla risker” som passagerarna och flygplanet utsattes för är enligt domstolen att passagerarna inte gavs någon säkerhetsbriefing, samt att startproceduren påbörjades med en 360 graders sväng i strid med flygplanstillverkarens rekommendationer.

Ska ha sett rök

Själv menar piloten att det måste ha varit ett tekniskt fel på motorn. Bland annat hävdar han att han ska ha sett rök från motorrummet, och menar att planet kan ha fattat eld innan det slog i marken.

Hovrätten konstaterar dock att påståendet kom efter att haverikommissionen hade genomfört sin utredning.

I tingsrätten dömdes piloten att betala 1 145 630 kronor i skadestånd till försäkringsbolaget, samt dess rättegångskostnader på 1 359 884 kronor. Hovrätten dömer honom att betala ytterligare 245 676 kronor i rättegångskostnader. Den totala summan blir då 2 751 190 kronor i skadestånd och rättegångskostnader.

I början av maj inträffade ännu en flygolycka på Getterön. Bilder därifrån syns i klippet nedan.

Räddningstjänst och ambulans arbetar med att få ut passagerarna som färdades i planet som kraschade på Getteröns flygfält. Foto: Lennart Benson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer