Foto: Lennart Benson.

Pilot döms på miljonskadestånd efter flygkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Piloten som flög planet som kraschade på Getterön för tre år sen, döms att betala drygt en miljon kronor i skadestånd till försäkringsbolaget.

Det var den 25 juni 2015 som en olycka med ett mindre flygplan inträffade på Getterön utanför Varberg. En pilot och fem passagerare fanns i planet när det störtade och började brinna. Två personer skadades lindrigt i olyckan.

Flygplanets ägare var försäkrad hos ett försäkringsbolag som betalade ut ersättning för skadorna på flygplanet. Men nu dömer Varbergs tingsrätt att piloten ska betala 1 145 630 kronor till försäkringsbolaget.

Rätten anser att piloten varit oaktsam

I domen framkommer det att piloten brutit mot ett flertal regler och föreskrifter som gäller flygsäkerheten. Väderförhållandena och antalet passagerare med bagage för en längre semestervistelse borde förmått piloten att iaktta särskild noggrannhet när han förberedde flygningen. Tingsrätten anser att piloten varit oaktsam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.