Anna Rosenberg är avdelningschef för Ambulanssjukvården i Kungsbacka och tycker att pilotprojektet är viktigt för de olika myndigheterna. Foto: Privat

Pilotprojekt ska öka samverkan mellan blåljusmyndigheter

Uppdaterad
Publicerad

För att få ett ännu bättre samarbete och tydligare förståelse för varandras verksamheter hålls nu ett pilotprojekt mellan blåljusmyndigheterna i Kungsbacka.

När ambulanspersonal, poliser och räddningstjänst träffas ute i verkligheten är det ofta akuta händelser. Det finns alltså inte så mycket tid över till att utvärdera insatsen de nyss gjort. I Kungsbacka har man därför startat ett pilotprojekt där blåljuspersonal testar vardagliga händelser, fast under lugnare omständigheter. Anna Rosenberg är avdelningschef för Ambulanssjukvården i Kungsbacka.

– Vi träffas så mycket ute i verkligheten och alla verksamheter har sina egna frågor. Därför kan det vara bra att träffas i det lilla för att bli bättre i det stora, säger Anna Rosenberg.

Säkerhet vid hotfulla scenarion

Övningarna som hålls är anpassade så att det blir aktuellt och passar alla involverade myndigheter. Första övningen var ett scenario där det fanns en särskild sjukdomsbild för ambulanspersonalen att hantera och för polisens del var det hot och våld som stod på schemat.

– Själva scenariot varade i 20 minuter. Sen utvärderades det och vi gick igenom frågorna som kom upp under övningen. Det var främst frågor om hur man tänker kring säkerheten vid liknande händelser, vilket är bra att vi går igenom, säger Anna Rosenberg.

Vill få med hela Halland

Tanken är att man ska få med räddningstjänsten på övningarna och att det inte bara Kungsbacka som övar på det här sättet utan alla blåljusmyndigheter i hela Halland. Men eftersom övningarna sker på arbetstid finns risk att de avbryts av verkligheten.

– Får vi ett larm med hög prioritet så avbryts övningen och vi får åka på det. Tanken är att vi ska jobba fram ett koncept som håller och se om det är bra att ha övningarna eller inte, säger Anna Rosenberg.

Totalt kommer det hållas fyra övningar och denna övningen var det ambulansen som höll i. Anna Rosenberg hoppas nu på att stafettpinnen skickas vidare till polisen och sen vidare till räddningstjänsten. Så att det blir variation i de olika övningarna.

– Dagens övning gick jättebra och det känns som att alla fick något med sig, säger Anna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.