Ringhals. Foto: TT

Plåtskador på Ringhals 1 – stoppas hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Återstarten av Ringhals 1 kommer att dröja till 31 augusti på grund av plåtskador i reaktorinneslutningen.
– Syftet med de tester och prover som görs inför återstarten efter den årliga översynen är just att hitta och åtgärda sådana här avvikelser, säger Bjrön Linde, vd på Ringhals.

Reaktorn Ringhals 1 stängdes i maj för den årliga översynen och tanken var att starta upp produktionen igen i början av juni. Men under onsdagen meddelade ledningen för Ringhals att återstarten skjuts upp.

Orsaken är att man hittat plåtskador på reaktorn. Under inspektionen upptäckte man nämligen ett droppläckage från tre knappt millimeterstora hål i tätplåtens övre del.

– Syftet med de tester och prover som görs inför återstarten efter den årliga översynen är just att hitta och åtgärda sådana här avvikelser. Men det är viktigt att understryka att de skador vi nu hittat inte på något sätt påverkat Ringhals säkerhet, vår personal eller vår omgivning, säger Ringhals VD Björn Linde i ett pressmeddelande.

Dröjer till slutet av augusti

Inspektionen visade också att den sex millimeter tjocka plåten är förtunnad och återstarten kommer därför att dröja till den 31 augusti.

– Ringhals 1 kommer från en rekordsäsong och har tre års produktion kvar fram till avvecklingen 2020. Vår plan är att åtgärda tätplåten och ta blocket tillbaka i drift så snart det är möjligt, säger Björn Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet